Zorgen over nieuwbouwplannen bij omwonenden Aldlânstate

08 sep 2017 - 19:57

De veld-bijeenkomst in het Leeuwarder Aldlân over de nieuwbouwplannen van Aldlânstate trok vrijdag zo'n vijftig buurtbewoners en vijftig gemeenteraadsleden. Zij maakten een wandeling om het complex en kregen onderweg van verscheidene buurtbewoners informatie over de bedreigde stadsnatuur in de wijk. Buurtbewoners van Aldlânstate zijn bang dat er niet veel overblijft van het openbaar groen langs het Van Harinxmakanaal als de nieuwbouwplannen van Aldlânstate doorgaan. Tijdens de tocht werd volop gediscussieerd tussen raadsleden en wijkbewoners.

Nieuwbouw

Aldlânstate wil volgend jaar voor 40 miljoen zo'n 120 nieuwe appartementen bouwen tussen het oude Aldlânstate en het kanaal. Volgens directeur van Dijk voldoet het oude Aldlânstate niet meer aan de eisen van deze tijd en moet er om die reden snel nieuwbouw komen. De directie wil het nieuwe Aldlânstate achter het bestaande gebouw neerzetten, zodat de bewoners kunnen oversteken van het oude naar het nieuwe gebouw. Als het nieuwe gebouw klaar is, kan het oude gebouw worden gesloopt, zo is het voornemen.

Te vroeg

De directie vindt echter dat ook de buurtbewoners 'te vroeg' zijn met hun protest. De plannen voor het nieuwe Aldlânstate zijn nog niet definitief en er is ook nog geen bouwvergunning voor aangevraagd. Bovendien heeft Aldlânstate met het wijkpanel Aldlân afgesproken dat zal worden geprobeerd om 'zoveel mogelijk' groen te behouden.

Zorgen

De omwonenden van Aldlânstate maken zich toch grote zorgen over de nieuwbouwplannen. Naast het openbaar groen wordt volgens woordvoerder Yep Zeinstra ook het buurtveldje bedreigd door de nieuwbouwplannen. De buurt kijkt ook op tegen de verkeersdrukte die het nieuwe complex zal opleverern voor de Beatrixstraat, een straat die nu al veel sluipverkeer trekt. De aanwezige raadsleden vonden het terecht dat de wijk aandacht vraagt voor het bedreigde groen in de wijk. Gemeenteriedslid Petra Vlutters (PAL/GroenLinks) zei dat ze er in principe niet voor is om groen op te offeren aan nieuwe appartementen. Zij wil zeker kijken naar mogelijke alternativen voor het nieuwbouwplan, als dat inderdaad in de bestaande vorm wordt ingediend.

(advertinsje)
(advertinsje)