Omrop TIP: 'In libben lang teäter'

09 sep 2017 - 18:34
Foto: Omrop Fryslân

Afgelopen woensdag 6 september is theatermaker Rients Gratama op 85-jarige leeftijd overleden. Zondag 10 september zendt Omrop Fryslân een gesprek uit met Gratama dat programmamaker Annet Huisman naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag maakte. Dat programma is vanaf 13.00 uur op televisie te zien.

Geraniums of Gladioalen

Op 24 januari 2012 werd Gratama 80 jaar. Dat was ook de dag dat zijn laatste grote voorstelling ‘Geraniums of Gladioalen’ in première ging. Gratama ging gewoon langzaam door, zijn agenda kende in die tijd weinig lege zijdes. Hij had altijd wat te vertellen en de neiging dat op het podium te vertellen.

Buitencategorie artiest

Een buitencategorie artiest; dat was Gratama, met een veelzijdige carrière en een trouw publiek. Kleinkunst, cabaret, acteren, schrijven, lesgeven en presenteren: alles leek belangrijk voor hem. In het gesprek met Gratama ging Huisman in 2012 ernaar op zoek of dat ook echt zo was. En wat heeft hem dat allemaal opgebracht? Was dat ook wel eens moeilijk of eenzaam? Hierover praat Gratama in ‘In libben lang teäter’ naar aanleiding van filmfragmenten, op het podium van het Posthuis Theater in Heerenveen.

'In libben lang teäter' is op zondag 10 september vanaf 13.00 uur op televisie te zien. Op www.weromrop.nl, de website met het videoarchief van Omrop Fryslân, zijn verschillende uitzendingen met en over Gratama terug te kijken. Bijvoorbeeld het openings- en slotconcert van Simmer 2000, een aflevering van Van Tuinen Thús en een drieluik uit 1997 over zijn carrière.

(advertinsje)
(advertinsje)