Deelnemers kajakelfstedentocht starten in de regen

08 sep 2017 - 10:33

Met ruim tweehonderd kilometer is het de langste kanotocht van Nederland en de deelnemers komen van ver om eraan mee te doen: de kajakelfstedentocht. Kanovereniging Onder De Wadden uit Franeker organiseert de tocht dit jaar voor de vijftiende keer. Om negen uur klinkt vrijdag in Franeker het startschot voor de twintig deelnemers en daarna gaat het richting Dokkum. De deelnemers hebben 36 uur om de tocht langs de elf Friese steden te volbrengen. Het weer zit de deelnemers dit jaar niet mee, het regent flink.

Een van de initiatiefnemers van de kajakelfstedentocht is John Walta. Hij heeft de tocht al twaalf keer volbracht en zit nu in de organisatie. Walta vindt het jammer dat het vrijdag regent. Het ideale weer is volgens hem: "Liefst niet te warm, maar droog is ook wel heel plezierig. Als je handen nat worden, is er kans op blessures. Je krijgt blaren."

Maar het moeilijkste van de tocht is volgens Walta dat de kajakkers non-stop door moeten. "Het moeilijkste is vooral dat het slaapgebrek je 's morgens opbreekt. In de nachtelijke uren ga je over de meren heen richting Stavoren, rond een uur of zes 's morgens. Dan merk je gewoon dat je al de hele dag bezig bent en niet hebt geslapen. Het eten begint je ook op te breken, want je hebt toch een warme maaltijd overgeslagen."

Trefwoorden: 
kajak regen Elfstedentocht
(Advertentie)
(Advertentie)