Gerard Cox: "In het Fries was Rients het leukst"

07 sep 2017 - 19:48

“Rients Gratama was een bijzondere man”, zegt Gerard Cox als reactie op de dood van Rients Gratama. Gratama overleed woensdag op 85-jarige leeftijd. "Ik kwam door hem in een heel andere wereld. Ik was een jongen uit de grote stad en hij was een jongen van het platteland. Hij woonde in Burdaard op een grote boerderij. Op die boerderij repeteerden we. Dat was een fantastische tijd."

Kaatswedstrijd

"Elke zomer keken we naar de PC op het Sjûkelân in Franeker. Maar hij kwam ook graag in Rotterdam. Hij was een liefhebber van de stad. Het was een bredere samenwerking dan alleen maar een programma spelen."

In het Fries het leukst

"Later ben ik ook naar zijn Friese programma’s gegaan. Toen deed zich het merkwaardige feit voor dat dat ik zag hoe hij in het Fries op zijn leukst was. Dan trok hij zijn, zoals ik het noem, 'Friese vel' aan. Het publiek vond dat echt geweldig. De provincie is niet zo groot. Er wonen niet enorm veel mensen, maar toch speelde hij een keer of tachtig in kleine dorpen en gehuchten. Naast zijn optredens in de steden natuurlijk. Op zo’n avond was er in die dorpen niemand thuis. Iedereen zat bij hem in de zaal. Daar had ik grote bewondering voor."

Relativeren

"Hij nam zijn werk buitengewoon serieus. Maar hij relativeerde het ook. Dat is iets wat ik wel echt van hem geleerd heb; niet altijd alles serieus nemen en de humor van dingen inzien. Ik zal zijn vriendschap het meeste missen. Ik heb wel meer collega’s, maar er zijn er niet zoveel die je - als je in penarie zit of aanspraak nodig hebt - kunt bellen en zeggen: “Joh, ik zit ergens mee. Wat vind jij daarvan? Rients had altijd een gezond en nuchter oordeel. Dat is nu weg. Ik hoop dat hij rust in vrede.”

Weromrop.nl kijkt terug op Rients Gratama

Op www.weromrop.nl, de website van Omrop Fryslân waarop het video-archief staat, zijn verschillende uitzendingen met en over Rients Gratama te vinden. Zo staan hier onder andere beelden van het openings- en slotconcert van 'Simmer 2000', een aflevering van Van Tuinen Thuis en in drieluik uit 1997 over de carrière van Rients.

Trefwoorden: 
Gerard Cox Rients Gratama
(advertinsje)
(advertinsje)