"Rients was een geweldige cabaretier, zanger en dichter"

07 sep 2017 - 16:29

"Met Rients verliezen wij een geweldige cabaretier, tekstschrijver, zanger en dichter. Ik zal hem missen." Dat zegt zanger Syb van der Ploeg. Rients Gratama overleed woensdagavond in de leeftijd van 85 jaar.

"Tot op het laatste moment was Rients bezig met nieuwe dingen. Niet te vatten dat dat nu over en voorbij is. De laatste jaren kende hij wel eens tegenslagen, en dan ging het moeilijk. Maar als hij er dan weer was, dan ging het snel en de kwaliteit was hoog. In een uurtje konden wij veel voor elkaar krijgen."

Simmer 2000

"Zijn hoogtepunt was voor mij het succes dat hij had, en op persoonlijk niveau het plezier dat wij hadden bij de repetities. Natuurlijk zijn inspanningen voor Simmer 2000 (Simmertime), maar ook - van recenter datum- een kerstmusical in Heerenveen."

Almere Kolere

"Rients schreef meestal de teksten. Hij was een goede leraar en een inspirerende regisseur. Hij wist precies hoe hij het wilde hebben. Bijvoorbeeld bij het protestlied 'Almere Kolere' dat hij schreef tegen de nieuwe ijsbaan die mogelijk bij Almere zou komen. De KNSB wilde het wedstrijdrijden uit Fryslân vandaan halen. Strijdbaar als hij was, vond Rients dat zoiets nooit mocht gebeuren. Het wedstrijdrijden moest in Fryslân, in Heerenveen, blijven. Almere is van de baan.

Friese muziekteksten

"Rients heeft een groot aandeel in de Friestalige muziek," zegt Syb van der Ploeg. "Sommige van zijn teksten zijn meer dan vijftig jaar oud en ze staan nog als een huis."

Syb is nu door de familie van Rients gevraagd om te helpen met een aantal zaken. "Fijn dat ik op die manier iets kan doen."

Trefwoorden: 
Rients Gratama
(Advertentie)
(Advertentie)