Theaterman Rients Gratama (85) overleden

07 sep 2017 - 06:10

Rients Gratama is woensdag 6 september op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was al langere tijd ziek. Gratama was cabaretier, acteur, dichter en presentator. Hij werd geboren in Pingjum en begon zijn theateractiviteiten in 1957 bij het bekende theatergezelschap van Tetman de Vries. In 1963 begon zijn solocarrière en werd hij ontdekt door Wim Sonneveld. Later toerde hij het hele land door met zelfgeschreven programma's. Hij schreef musicals zoals 'Mata Hari' en schreef teksten voor onder andere Robert Paul en Joke Bruijs. Zijn laatste Friese programma was 'Geraniums of gladioalen'.

Speelsheid en relativeringsvermogen

Cabaret- en toneelspeelster Leny Dijkstra-de Vries, dochter van Tetman de Vries, kende Rients Gratama al jaren. "Voor mij was het een soort van broer. Ik was nog maar heel jong, een jaar of 13 of 14, toen hij op sollicitatiebezoek bij onze vader kwam.Rients was toen 25 of 26 jaar en vanaf het begin vonden mijn zusje en ik hem helemaal geweldig, met zijn speelsheid en relativeringsvermogen."

Bijzondere man

Twee jaar geleden heeft Leny nog het theaterprogramma 'Doe kaam de maaitiid' gemaakt met Rients als hommage aan Tetman de Vries (1915-1988). "Het was een feest om met elkaar te schrijven, te repeteren en de uitvoering te doen. Hij was nog ontzettend helder van geest en maakte gekke en haakse ideeën en bochten. Het is een heel bijzondere man geweest."

Weromrop.nl blikt terug op Rients Gratama

Op www.weromrop.nl, de website met het video-archief van Omrop Fryslân, zijn verschillende uitzendingen met en over Rients Gratama terug te zien. Zoals het openings- en slotconsert van Simmer 2000, een aflevering van Van Tuinen Thús en een drieluik uit 1997 over de carrière van Rients.

(Advertentie)
(Advertentie)