De Oertocht: verhalen op en achter de veerboot

06 sep 2017 - 12:01

Elke dag varen over het Wad de veerboten van Ameland en Schiermonnikoog naar de eilanden en weer terug. Omrop Fryslân gaat in het programma ‘De Oertocht’ op zoek naar de verhalen op en achter de veerboot. Woensdag is de eerste uitzending te zien, maar eerst leggen we programmamaker Herman Zeilstra vijf vragen voor om alvast wat inzicht in de serie te krijgen.

Hoe vaak heb je de overtocht met de veerboot al gemaakt?

“Voor de opnames heb ik nu al zo’n twintig of dertig keer de overtocht gemaakt. En ik heb nog maar acht uitzendingen opgenomen, kun je nagaan! Maar buiten de opnames om heb ik ook al wel 30 keer de overtocht naar de eilanden gemaakt denk ik. Dus ik kan alle plekjes van het schip nu wel dromen denk ik. Ik hoef de crew maar aan te kijken om te weten wat er aan de hand is, haha.”

Wat is het meest bijzondere verhaal dat je tegenkwam?

“Er zijn heel veel mooie verhalen, maar wat ik vooral mooi vind, is toeval. Of bestaat dat niet? Ik kwam een notaris tegen die een bijzonder verhaal vertelde over een klant van hem. Die man was pas bij hem geweest om de erfenis om te zetten naar zijn dochter omdat hij daar na jaren weer goed contact mee had. Toen die klant daarna naar zijn nieuwe huis reed, deed hij de kofferbak van zijn auto open en viel hij dood neer. Dat vond ik toch wel zo’n vreemd verhaal...”

Heb je ook geheime plekjes ontdekt die de passagiers nooit zien?

“Er is een aflevering waarin we alle motoren en machines opstarten voor de eerste overtocht van de dag. Dat had ik nog nooit gezien, maar het is dus nu te zien in ‘De Oertocht’. Ook volgen we de bouw van de nieuwe snelboot van Ameland.”

Heb je nog andere interessante zaken ontdekt?

“Ik ben voor een aflevering ook mee geweest met Theo Metz. Hij werkt in de machinekamer en is de broer van een oud-klasgenoot van me. Ze waren ook beide bandlid van de band Abnormaal, een band die door hun eigen succes op Ameland niet meer bestaat. Theo zijn broer had fantastische humor. Dan liepen wij in de pauze naar de winkel en liet hij een scheet. Hij wees naar de tegel onder zijn voet en zei met een strakke kop: “Die tegel zat los.” Dat tekent wel de humor en eigenzinnigheid van de eilanders. En dat is allemaal terug te zien in de serie kan ik jullie vertellen!”

Vanavond begint De Oertocht op televisie, wat kunnen we verwachten van de serie?

“Je kunt mooie beelden verwachten van het Wad, het mooiste gebied dat ik ken. Ook kun je verhalen verwachten van de mensen van Wagenborg die zich 's zomers kapot werken om ons een goede overtocht te bezorgen. In de donkere dagen die eraan komen kun je nog even een vakantiegevoel beleven met ‘De Oertocht’."

De Oertocht is vanaf woensdag 6 september elke woensdag te zien om 18.45 uur bij Omrop Fryslân. Meer informatie is te vinden op Omropfryslan.nl/deoertocht. Alle uitzendingen zijn daar ook terug te vinden.

Trefwoorden: 
De Oertocht veerboot
(Advertentie)
(Advertentie)