Friezin spijkert ramen dicht in afwachting van orkaan Irma

05 sep 2017 - 13:02

Bojanna Koster uit Leeuwarden is druk met de voorbereidingen voor de komst van orkaan Irma. Die trekt de komende dagen over de bovenwindse eilanden in de Cariben. Koster is juf op een basisschool en woont sinds een jaar op Saba.

"Het wordt heel heftig"

"De scholen zijn dicht, ramen en deuren zijn dichtgemaakt en gestut. Er hangt een gespannen sfeer op het eiland, al zijn mensen ook druk om elkaar te helpen."

Er worden veel voorbereidingen getroffen voordat de orkaan aan land komt. "We zitten hier allemaal in dezelfde situatie. De mensen zeggen dat het heel heftig wordt. Gelukkig hebben we alles klaarstaan in en om het huis en weten we ongeveer wat we moeten doen."

Extreem zware windstoten

Nu de orkaan dichterbij komt, wordt de situatie voor Bojanna ook spannender. "Het lijkt erop dat we net wel of net niet in de baan van de orkaan zitten."

"Hoe dan ook, we zullen extreem zware windstoten over ons heen krijgen." De orkaan is van categorie vier. Dat is de op één na hoogste categorie. De overheid neemt maatregelen om grote problemen op het eiland te voorkomen.

Geen internet

"Waarschijnlijk wordt bij ons woensdagavond om tien uur de elektriciteit afgesloten. Voor jullie is dat vier uur 's nachts. Dan kunnen de mensen van de elektriciteitscentrale veilig hun werk doen. We mogen vanaf dinsdagavond tien uur tot donderdagochtend tien uur de straat niet op. Dan is er geen mobiel netwerk en geen internet."

Bange dagen

Bojanna hoopt dat ze nog veilig is als het oog van de orkaan gepasseerd is en dat de schade beperkt blijft. "Ik hoop dat jullie een beetje aan ons denken in deze bange dagen..."

Trefwoorden: 
Saba Bojanna Koster orkaan
(Advertentie)
(Advertentie)