Franekeradeel haalt 'Pedro-bankje' weg

05 sep 2017 - 12:07
Foto: Omrop Fryslân, Bauke Deelstra

Protesten van buurtbewoners om het 'Pedro-bankje' aan de Zuiderkade in Franeker te behouden, hebben niet geholpen. De gemeente Franekeradeel zal het bankje nog deze week weghalen. Het leugenbankje wordt dikwijls gebruikt door jongeren en dat zorgt voor veel overlast. Toch zijn de omwonenden er fel op tegen dat het bankje verdwijnt, vooral vanwege de historie.

Gehorig

Het bankje is destijds geplaatst voor de ouderen die in het hofje er vlakbij wonen. Het zitmeubel wordt evenwel vaak gebruikt door jongeren. De huizen er omheen zijn gehorig en de bewoners krijgen nu veel mee van wat er op en rond het bankje gebeurt.

Jammer

De gemeente zegt zich bewust te zijn van de betekenis die het bankje heeft voor de inwoners van Franeker. Ook omdat het een gift was van een oud-inwoner van de stad, meneer Kamstra. De bank wordt bovendien dikwijls gebruikt door voorbijgangers om uit te rusten. De gemeente vindt het jammer dat ook deze mensen nu worden getroffen.

Andere plek

In de toekomst wil de gemeente de bank wel weer terugbrengen, mogelijk op een andere plaats op de Zuiderkade of op een centrale plek in het centrum van Franeker. De bank wordt niet meteen verplaatst, omdat dan de kans bestaat dat de overlast mee verhuist.

Trefwoorden: 
bankje Franeker
(advertinsje)
(advertinsje)