Drukte en complexere vraagstukken bij Friese dokterswacht

05 sep 2017 - 08:15

De Dokterswacht in Fryslân heeft het steeds drukker met complexe en urgente meldingen. Wachttijden lopen daardoor op. Dat zegt Willem Groeneveld, directeur van Dokterswacht Fryslân naar aanleiding van het landelijke nieuws over de drukte bij de dokterswacht.

Vergrijzing

De belangrijkste redenen voor de drukte zijn de vergrijzing en het langer thuiswonen van ouderen, waardoor hulpvragen complexer worden. Verder neemt het aantal patiënten toe, omdat steeds meer huisartsen zich aansluiten bij het dokterswachtnetwerk en hun patiënten meenemen.

Bovendien is het lastig om gekwalificeerd en bekwaam personeel te vinden en worden patiënten mondiger, waardoor gesprekken snel langer duren dan gepland, zo zegt Groeneveld.

EHBO-artsen

In Fryslân wordt onder andere met behulp van negen Physician Assistants, de zogenaamde EHBO-artsen, geprobeerd de wachttijden minder lang te maken. Deze EHBO-artsen kunnen taken uit handen nemen van de andere artsen.

Studenten

Medische studenten helpen mee op de telefooncentra om gesprekken aan te nemen en wordt aan patiënten de optie geboden naar een andere, rustigere dokterswacht in de buurt te gaan.

Groeneveld ziet dat het probleem groter wordt. Hij hoopt dat het in de toekomst beter wordt door de samenwerking te zoeken met andere partners, zoals de GGZ, thuiszorg en de meldkamers.

(advertinsje)
(advertinsje)