Verkeersdrukte, want de scholen zijn weer begonnen

04 sep 2017 - 22:51

De scholen zijn in Fryslân maandag weer begonnen en dat betekent veel kinderen op de weg, op de fiets of te voet. Meteen na de zomervakantie is de kans op een verkeersongeval met kinderen dan ook bijna twee keer zo groot als in de rest van het jaar, zo blijkt uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland.

Iedere maand belanden er op landelijke schaal gemiddeld zo'n 850 kinderen tussen de 12 en 17 jaar in het ziekenhuis na een verkeersongeluk. In september, wanneer de scholen weer beginnen, zijn dat zo'n 1250 ongelukken. Die groei is te verklaren door de groep nieuwe leerlingen. Zij moeten nog wennen aan hoe ze zich dienen te gedragen in het verkeer.

Wytske de Haan uit Oudega (Smallingerland) zit in de schoolcommissie van samenwerkingsschool De Diamant. Haar dochter is zeven jaar en gaat ook met de fiets naar school. Dit jaar voor het eerst alleen. ''Dat was best spannend. De laatste paar weken hebben wij al eventjes met haar geoefend, zodat ze weet wat ze kan verwachten wanneer ze naar school fietst.'' Het zijn niet alleen de kinderen die moeten oefenen, ook het landbouwverkeer en automobilisten moeten weer wennen aan de extra drukte in het dorp.

Campagne

Volgens Hans den Hertog van Veilig Verkeer Nederland is het nodig om nog meer campagne te voeren om alle verkeersdeelnemers bewust te maken van de verkeersveiligheid.

(Advertentie)
(Advertentie)