Omrop TIP: Kornwerderzand, dorpje op de Afsluitdijk

02 sep 2017 - 15:00
Koarnwertersân - Foto: Omrop Fryslân - Aukje de Hoop

Bij de aanleg van de Afsluitdijk werd op een zandplaat voor Kornwerd een werkeiland aangelegd: het huidige Kornwerderzand. In houten barakken woonden de dijkwerkers. Toen de kazematten werden gebouwd, moesten de houten huis verdwijnen, ze stonden in de schietrichting. In plaats daarvan zette Rijkswaterstaat er stenen huizen neer voor zijn werknemers.

Sluismeesters en brugwachters waren verplicht op Kornwerderzand te wonen, omdat ze dan bij calamiteiten snel ter plaatse konden zijn. Toen deze verplichting werd opgeheven, wilde het Rijk alle huizen slopen, maar de bewoners kwamen in actie. Zodoende kwamen de woningen te koop te staan en bestaat het dorp Kornwerderzand nog altijd.

Schoolbus

Er is veel veranderd in het nog jonge dorp. Het dorp heeft wel zo'n 90 inwoners gehad. Jonge gezinnen met kinderen. De schoolbus bracht ze naar school in Makkum. Er was zondagsschool en feesten zoals Sinterklaas werden georganiseerd. Maar tijden veranderen, minder mensen vonden werk op de sluizen en bruggen. Het dorp Kornwerderzand werd kleiner en kleiner. Nu wonen er nog 22 mensen, allemaal vijftig-plussers. Activiteiten worden er niet meer georganiseerd.

Het is een dorp van liefhebbers geworden. Liefhebbers van rust, water en mooie luchten. Zoals Albert en Truida van der Weerd, ze wonen al 42 jaar op Kornwerderzand. Albert werd in 1975 sluismeester op de Lorentzsluis en bleef daar tot zijn pensioen. Of Juliet Lampe, na haar scheiding kwam deze Amsterdamse 13 jaar geleden naar Kornwerderzand om opnieuw te beginnen en ze heeft er geen spijt van. Intussen werkt ze ook al vijf jaar als vrijwilliger in het Kazemattenmuseum.

Een dag op Kornwerderzand

Buro de Vries zwierf een dag rond op Kornwerderzand. Op de camperplaats, bij de Kazematten en ook op de Lorentzsluis. Daar vertelde de sluismeester ons dat zij ook oog hebben voor de vissen. "Visvriendelijk schutten en spuwen" noemen ze dat. Het is allemaal te horen in deel 9 van de zomerserie "Ferhalen fan it Waad".

Het bezoek aan Kornwerderzand maakt deel uit van de serie waddenverhalen die Buro de Vries deze zomer uitzendt. Het is de negende aflevering van de zomerserie "Ferhalen fan it Waad", elke zondag in Buro de Vries en ook beschikbaar als podcast.

(advertinsje)
(advertinsje)