Twee Poolse bemanningsleden Wellington worden begraven

01 sep 2017 - 16:58

Twee van de zes Poolse bemanningsleden uit de neergestorte Vickers Wellington worden komende woensdag begraven. Dat gebeurt in Amsterdam, waar al drie van de vier anderen liggen. In mei 1941 werd de Britse bommenwerper boven het IJsselmeer bij Gaasterland neergeschoten. Vorig jaar is in de zomer het vliegtuig uit het water gehaald. Daar is toen een deel van het IJsselmeer voor drooggelegd. Toen zijn ook de twee stoffelijke resten van de bemanningsleden aangetroffen. 

"Bij de begrafenis komen 60 militairen, twee generaals en een onderminister uit Polen," vertelt Peter Boomsma. Hij was als communicatiemedewerker nauw betrokken bij de bergingsoperatie en heeft daar ook een boek over geschreven. "Bijzonder is dat ook twee familieleden van de omgekomen mannen komen. Een is de zoon die twee jaar was toen zijn vader in 1941 omkwam. Hij is nu 78 jaar." Van een van de begraven mannen is na de berging de identiteit bekend geworden. "Die krijgt nu een nieuwe steen, met zijn naam erop." Er is een ceremonie in een rooms-katholieke kerk en daarna gaat het gezelschap naar de begraafplaats.

Bij Oudemirdum wordt woensdag ook een paneel onthuld met informatie over wat er gebeurde in de meidagen van 1941. Eerder was er al een monument op die plek geplaatst.

(advertinsje)