Friezin in Houston: "Waterniveau zakt nog niet"

31 aug 2017 - 08:56

De orkaan Harvey in Texas lijkt af te zwakken, maar de problemen met de wateroverlast in Houston zijn nog steeds groot. Volgens Ineke Haase-Bijlsma, die oorspronkelijk uit Gytsjerk komt maar nu met haar man dichtbij Houston woont, is het water nog niet aan het zakken. Ze heeft uitgerekend dat per seconde qua inhoud de volledige Maas leegloopt in de Amerikaanse stad.

Overstroming

"In vier dagen is er 1.30 meter regenwater gevallen en de reservoirs stromen over. Er zijn heel veel huizen die nu pas onder water komen te staan." Het gebied waar het om gaat is groter dan Fryslân en er staan duizenden huizen.

Hulpverlening

Harvey heeft tot nu toe 31 dodelijke slachtoffers gemaakt, maar er zijn ook 13.000 mensen gered, aldus Ineke Haase-Bijlsma. De hulpverlening komt van alle kanten. "De mensen worden goed verzorgd, maar ze zijn wel alles kwijt. Ik woon in Katy, ongeveer even groot als Leeuwarden, en iedereen helpt elkaar. Dat is fantastisch."

Schimmel

Volgens de Friezin duurt het nog wel tot 21 september voordat het waterniveau van de reservoirs bij Houston weer normaal is. Maar ook dan zijn de problemen nog niet voorbij. "Als je een keer een overstroming in je huis hebt en met de vochtige lucht hier erbij, dan zit er binnen vier op vijf dagen schimmel op en dat is ook een groot gevaar voor de gezondheid."

Trefwoorden: 
orkaan Harvey Amerika
(advertinsje)
(advertinsje)