PvdA niet zelfstandig in verkiezingen Weststellingwerf

30 aug 2017 - 13:11

Voor het eerst in 70 jaar doet de PvdA volgend jaar niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Weststellingwerf. De partij doet het landelijk gezien in de peilingen zo slecht, dat de PvdA'ers in Wesstellingwerf deelneming niet zien zitten. Zij kiezen ervoor om mee te doen aan een nieuw initiatief: Sociaal Duurzaam Weststellingwerf.

Ook de eenmansfracties Weststellingwerf Natuurlijk en Vrijheid voor Allen gaan daarin op. Het programma wordt progressief, sociaal en duurzaam, zeggen de partijen. Ze hopen bij de verkiezingen op 21 maart 2018 zo'n acht zetels te halen. De nieuwe partij zou dan in een klap de grootste zijn.

Fractievoorzitter René de Klein van de PvdA in Wesstellingwerf spreekt van een 'pijnlijk proces', om de PvdA te verlaten. Volgens hem is echter op lokaal niveau acht jaar lang ingezet op het enthousiast maken van jonge mensen voor de partij en zijn uitgangspunten. Dat is niet gelukt.

De raad van Weststellingwerf bestaat uit 21 zetels. Op dit moment zijn er al negen fracties. Mogelijk worden dat na de verkiezingen nog meer. De initiatiefnemers van Sociaal Duurzaam Weststellingwerf maken zich zorgen over de versnippering en zeggen dat ze daarom de krachten willen bundelen. Volgens De Klein zijn er binnen de drie partijen amper verschillen als het om de standpunten gaat, alleen een mogelijke herindeling zou voor discussie kunnen zorgen. Die discussie is in de afgelopen raadsperiode al gevoerd en De Klein verwacht niet dat die opnieuw wordt gevoerd.

De afspraak is dat de top drie van de kandidatenlijst straks bestaat uit drie verschillende vertegenwoordigers van de PvdA, Weststellingwerf Natuurlijk en Vrijheid voor Allen.

(advertinsje)
(advertinsje)