Tristan Bangma gaat voor goud op WK parawielrennen

30 aug 2017 - 13:00

Twee Friezen komen dit weekeinde uit op het wereldkampioenschap parawielrennen in Zuid-Afrika. Een van hen is Tristan Bangma uit Donkerbroek. Tijdens de Paralympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro haalde hij nog een gouden medaille op de baan, nu wil hij voor goud gaan op het WK op de weg. "Ik ben een ander type renner geworden. Ik ben sinds Rio heel anders gaan trainen om mezelf als renner te veranderen", vertelt Bangma, die doordat hij bijna niets ziet met een piloot rijdt. Sinds het najaar van 2016 is dat Patrick Bos.

Samen rijden ze vrijdag de tijdrit en zondag de wedstrijd op de weg. Er valt volgens Bangma wel wat te halen op het WK: "De concurrentie is groot, maar we hebben een goede kans om mee te doen voor de titel." Het parcours in het Zuid-Afrikaanse Pietermaritzburg is wel lastig. "Het was iets beter geweest als het iets vlakker was geweest, maar hierop kunnen we goed uit de voeten. Er zitten twee kleine klimmetjes in en dat ligt ons wel", denkt Bangma, die bovendien hoopt dat het zondag in de wegwedstrijd tot een eindsprint komt. "Daarvoor is het een mooie aankomst en hebben we een goede kans."

Niet meer wachten

Bangma zorgt met parawielrenster Alyda Norbruis uit Ureterp en bondscoach Eelke van der Wal voor de Friese inbreng in de parawielrenploeg. Als het aan Bangma ligt, kan het wel alvast vrijdag zijn. "Ik kan niet meer wachten. Nog even goed uitrusten en dan ervoor!", aldus de parawielrenner uit Donkerbroek. "Wanneer het WK voor mij geslaagd is? Mijn doel is om met één of twee medailles naar huis te gaan. Het liefst met de gouden kleur."

(advertinsje)
(advertinsje)