Alyda Norbruis voelt geen druk bij WK parawielrennen

30 aug 2017 - 07:00

Twee Friezen komen dit weekeinde uit op het wereldkampioenschap parawielrennen in Zuid-Afrika. Een van hen is Alyda Norbruis uit Ureterp. Het wordt voor haar een ander WK dan gebruikelijk. Doordat het parcours haar niet zo ligt, worden er geen grote prestaties van haar verwacht. "Het is na al die jaren ook wel eens fijn om niet de grote favoriet te zijn. Ik kan eindelijk ook eens een keer zonder druk van start", vertelt Norbruis vanuit Zuid-Afrika.

Tijdens de Paralympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro pakte Norbruis goud in de wedstrijd op de weg. Dat is nu niet realistisch. "Dit is niet een parcours dat op mijn lijf is geschreven. Rio was zo vlak als maar kan en dat is mijn ding. Hier is het op en af en zitten er een paar flinke klimmetjes in. Dat is nu precies wat mij niet ligt." Norbruis rijdt vrijdagmorgen de tijdrit en zondagmorgen de wedstrijd op de weg.

Andere stijl

Samen met de bondscoaches, onder wie Eelke van der Wal uit Holwerd, is Norbruis bezig om haar stijl te veranderen. De Olympisch kampioene wil een betere klimmer worden en zich meer richten op de wegwedstrijden. "Voor dit WK komt dat te vroeg. Mijn doel is om de tijdrit zo uit te voeren zoals ik met de bondscoaches heb ingepland. Ik hoop natuurlijk wel op het podium, maar is zou echt blij verrast zijn als dat lukt."

Donderdag kijken we met Tristan Bangma uit Donkerbroek vooruit op het wereldkampioenschap parawielrennen.

(advertinsje)
(advertinsje)