Eeuwenoude gevelsteen gevonden in Makkumer achertuin

29 aug 2017 - 18:29

In een tuin in Makkum is een eeuwenoude gevelsteen gevonden met het wapen van de oude Friese Admiraliteit erop. De steen heeft vermoedelijk in de late 16e of vroege 17e eeuw op een van de Admiraliteitsgebouwen in Dokkum gezeten. Op de steen staan de de wapens van de stad Groningen, een dubbelkoppige adelaar, en van Fryslân, nog niet met 'pompeblêden' maar met een soort van hartjes.

Authentiek?

Directeur Ihno Dragt van de Stichting Musea Noardeast-Fryslân is ontzettend blij met de vondst. Volgens hem gaat het bijna wel zeker om een authentiek exemplaar. "Het is een hele vroege versie en exact hetzelfde als die op het Admiraliteitsgebouw. Het kan haast niet anders." Hoe de steen in Makkum terecht is gekomen, weet Dragt niet. Volgens de eigenaars heeft er vroeger een reder in hun huis gewoon en heeft die de steen van iemand gekregen, maar daar is de museumdirecteur niet zeker van.

Meenemen

Dragt is naar Makkum geweest om de steen te bekijken. "Ik was met een busje gekomen en het liefst had ik hem meteen meegenomen naar het museum in Dokkum", zegt hij. De steen zit evenwel al zo'n 35 jaar ingemetseld in een muur in de achtertuin van de Makkumers. Bovendien willen zij de steen nog niet kwijt. "Ik heb al gezegd, mochten ze ooit plannen hebben om hem weg te doen of te verhuizen, om dan aan Dokkum te denken", aldus Dragt hoopvol.

(advertinsje)
(advertinsje)