VIDEO: Is het een ufo of niet?

29 aug 2017 - 18:19

Uit het Leeuwarder Camminghaburen kregen we camerabeelden van een ‘ufo’. Via Facebook krijgen we wel eens vaker filmpjes binnen, van alles en nog wat. Maar nu waren we wel heel benieuwd naar wat er precies op het filmpje te zien is en of dit vaker voorkomt in Fryslân. Daarom leggen we het ufo-filmpje voor aan medewerkers Sharona Peetsma en Melvin van der Veen van de Volkssterrenwacht in Burgum.

Wat zien wij eigenlijk op het filmpje?

"Een planeet en ik denk dat het Venus is. Die planeet is 's ochtends goed te zien. Daarnaast zie je dat de planeet in een mooie baan zit. Als het wel een ufo was geweest, dan was het niet zo langzaam gegaan."

Wat is nu eigenlijk een ufo?

"Als je het niet kent en het vliegt, dan is het een ufo. Dat staat voor Unidentified Flying Object."

Hoe vaak komen meldingen van een ufo binnen?

"Zo'n vier of vijf meldingen per jaar. Al hebben we eind vorig jaar veel meldingen gekregen, die waren ook over de planeet Venus. Die was toen overdag al te zien."

Wat zijn die meldingen eigenlijk?

"Een planeet, satelliet of een weerballon. Al hebben we ook wel eens gehad dat we meerdere meldingen kregen van bewegend licht in de wolken. Dat je over een gebied van zo'n 50 kilometer gewoon zag dat de wolken licht gaven. Maar wat bleek het nu te zijn? Een restaurant dat bezig was met lichtreclame."

Hoe komt het dat die beelden vaak zo slecht zijn?

"Vaak worden deze beelden door een bewakingscamera of oude telefoons gemaakt en die kunnen vaak wat minder goed met het donker omgaan. Daarnaast kan er altijd wat aan de hand zijn met de camera. Al kan het ook een dode pixel zijn of iets dat heel dichtbij langs de camera schiet."

(Advertentie)
(Advertentie)