Museum Martena opent academisch jaar in Franeker

29 aug 2017 - 15:10

Het universitaire jaar van Franeker wordt komende zondag in Museum Martena geopend. Vier wetenschappers houden dan een korte lezing. Met de opening wil het museum aandacht vragen voor de universiteitsgeschiedenis van Franeker. De universiteit bestond van 1585 tot 1843. Ook huidige ontwikkelingen geven aanleiding om de opening te houden, want Franeker wil zich meer profileren als historische academiestad.

De lezingen worden gehouden door professor Renée Römkens over 'Ontwikkeling van vrouwenemancipatie in Friesland', professor Doret Boomsma over 'Het genoom van Nederland per provincie', dr. Anna Wilbik over 'Data science in healthcare' en drs. Krystyna Knegt-Jung over 'Epigenetica als geloof van de XXI eeuw'.

Land van Latijn

De opening is ook het begin van een lezingencyclus van onderzoekers over de stand van de huidige wetenschap. Komende zomer organiseert Museum Martena met Tresoar de tentoonstelling 'Land van Latijn'. Daarvoor wordt de historische bibliotheek van de universiteit teruggebracht naar Franeker.

(Advertentie)
(Advertentie)