Boer experimenteert met drainage in veenweidegebied

28 aug 2017 - 22:18

In Koufurderrige tussen Hommerts en Woudsend ligt een stuk land dat aandacht krijgt uit het hele land. Boer Jan Brouwer bewerkt daar het lang, waar druk mee wordt geëxperimenteerd. Doel is de bodemdaling van het veenweidegebied tegen te houden. Door een laag waterpeil komt het veen droog te liggen, waarna het oplost. Daarbij komt ook nog eens dat er veel CO2 vrijkomt. Dat is het gas dat mede verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Nederland moet daar verplicht wat aan doen.

Provinciale proef

Een aantal Friese boeren doet mee aan een provinciale proef om het hele proces te keren. In het geval van Brouwer wordt er gewerkt met zogenaamde onderwaterdrainage. Die voert niet alleen water af, maar kan ook met behulp van een pomp op zonnepanelen water oppompen om het land nat te houden. Bodemleven, grondwaterstond en CO2: alles wordt gemeten. Ook hoeveel gras er van het land komt en dat lijkt nu nog niet meer of minder dan andere stukken land.

De proef is in feite nog maar net begonnen en duurt nog jaren. Naast de wetenschappers zijn ook boeren uit andere veenweidegebieden in Nederland erg geïnteresseerd in deze mogelijk oplossing.

(Advertentie)
(Advertentie)