Woeste huurders eisen meer dan een wasmachine voor 70 mensen

28 aug 2017 - 06:43

Sommige huurders in de appartementen van The Block aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden betalen bijna 200 euro per maand aan kale huur teveel. Dat blijkt uit een rapport van de landelijke huurcommissie dat in handen is van Omrop Fryslân.

De commissie heeft onderzoek gedaan naar de hoogte van de huurprijs aan de hand van een puntensysteem. In totaal hebben zo'n 65 huurders aangegeven de hoogte van de huurprijs voor hun appartement te laten toetsen door de huurcommissie.

Special zitting

Die behandelen de zaak maandag in een speciale zitting op het provinciehuis. De verhuurder, Bakkers en Hommen Waerdevast uit Eindhoven, krijgt dan de kans om in te gaan op de bevindingen van de huurcommissie. Pas na een aantal weken volgt een definitieve uitspraak.

In het rapport spreekt een rapporteur zelfs van een 'mogelijke gevaarlijke situatie' in het gebouw. De rapporteur constateerde dat de liften in het gebouw in het water staan. Daardoor zijn ze niet te gebruiken. De huurders vinden dat ze teveel huur betalen omdat volgens hen een aantal zaken niet goed op orde is.

Een wasmachine

Sinds het gebouw in de zomer van 2016 werd opgeleverd zijn een aantal zaken niet afgerond. Zo zou er volgens de huurders een fietsenstalling komen, maar wordt die nu niet meer gebouwd. Hetzelfde geldt voor de balkons die rondom de appartemten zouden komen.

Buiten het gebouw ontbreekt verlichting en de twee liften in het compex zijn kapot en afgekeurd. Huurders is de belofte gedaan dat er een wasserij zou komen, maar ze moeten het nu toch doen met een wasmachine voor zeventig huurders.

Te weinig begrip

In de appartementen was eerder het Ministerie van Landbouw gevestigd. Volgens Tom Bakkers van Bakkers en Hommen Waerdevast tonen de huurders te weinig begrip voor de tijd die het kost om zaken die niet op orde zijn aan ta pakken. "Daar is weinig begrip voor. De aannemer heeft in de bouw fouten gemaakt en eigenlijk is het gebouw te vroeg opgeleverd waardoor niet alles klaar was," aldus Bakkers.

Compensatie

Toch hebben de huurders wel compensatie gehad. "Zowel voor de servicekosten als voor de huur zijn de huurders enige tijd gecompenseerd. Het is jammer dat de huurders op deze manier gekort willen worden op de kale huurprijs. Het stadium van de dialoog is op deze manier wel voorbij."

Trefwoorden: 
The Block huurders Leeuwarden
(advertinsje)
(advertinsje)