Sensationeel nieuw record: De Groot springt over de 22 meter

12 aug 2017 - 18:16

Op de dag van het Fries kampioenschap fierljeppen is in Utrecht het nationaal record met meer dan een halve meter verbeterd. Jaco de Groot sprong een sensationele 22.21. Dat is meer dan een halve meter verder dan het oude record van 21.64. Dat stond op naam van Bart Helmholt.

"Hij gaat helemaal recht over" zegt verslaggever Koos Wieling na het zien van de beelden. "Dit is wat Bart Helmholt nog graag wilde, voordat hij ermee ophield. Over de 22 meter springen. Dat is hem nooit gelukt."

"Fryslân heeft de slag gemist"

"Ik heb altijd al gezegd dat het mogelijk was," zei Bart Helmholt, "en dat laat Jaco nu zien. Hier kan ik alleen maar respect voor hebben."

De Groot was niet de enige Hollander die over de 21 meter sprong. Helmholt heeft daar wel een verklaring voor. "De schans in Zegveld is heel anders dan die van ons. Ze hebben daar een schans die wat meer veert. Daar kun je harder lopen. Dat is innovatie. We hebben misschien een stapje gemist hier in Fryslân..."

"Heel gelukkig"

"Onvoorstelbaar!" zegt De Groot tegen RTV Utrecht. "Dat het zover was had ik niet gedacht. Hij bleef recht en dan zit je bovenin de stok. Dan weet je dat het heel ver is. Wat een wedstrijd!"

Behalve De Groot sprongen in Holland nog twee mannen over de 21 meter. Erwin Timmerarends sprong 21.21, en Rian Baas kaam út op 21.17. "Ik moest wel laten zien dat ik beter ben", zei De Groot. "Hier train je een heel jaar voor. Ik ben heel gelukkig!"

Trefwoorden: 
fierljeppen Jaco de Groot
(advertinsje)
(advertinsje)