"Besmette eieren zijn grote strop voor pluimveehouders"

03 aug 2017 - 08:47

Een spannende dag voor de pluimveesector. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verwacht dat donderdag alle onderzoeken naar besmette eieren klaar zijn. Tientallen Nederlandse pluimveebedrijven staan op slot, omdat er een bestrijdingsmiddel met de verboden stof Fipronil gebruikt is. Besmette eieren die al in de handel waren, zijn teruggehaald.

Een zware slag voor de pluimveehouders, zegt Piet Faber van belangenorganisatie LTO Noord. "Je moet het vergelijken met dat je een nieuwe auto hebt waarmee iets gebeurt en je bent niet verzekerd. Dat geldt ook voor deze ondernemers. Ze hebben geïnvesteerd in kippen en voer en alles. En als je de eieren niet mag verkopen, dan komt er niks terug. Een grote strop."

De sector werd eerder ook al getroffen door de vogelgriep. Die schade wordt vergoed uit een speciaal fonds. De schade vanwege de besmette eieren is voor rekening van de boer zelf. Van de pluimveebedrijven die worden onderzocht vanwege het gebruiken van het verboden middel staat één in Fryslân.

(advertinsje)
(advertinsje)