Kinderen spelen met kwik in Sneker speeltuin

21 jul 2017 - 06:59

In de speeltuin aan de Kloosterstraat/Schoolstraat in Sneek hebben woensdag een aantal kinderen met een flesje met kwik gespeeld. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft de buurtbewoners vrijdagochtend vroeg met een huis-aan-huis verspreide brief gewaarschuwd voor de risico's. Volgens de gemeente hebben de kinderen het kwik uit het flesje laten lopen. De speeltuin is daarom afgezet en wordt vrijdag schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf.

Politie en GGD hebben één woning laten ontruimen, omdat één van de kinderen kwik had meegenomen in de woning en in de slaapkamer had laten vallen. Het jongetje zou het flesje aansluitend hebben meegenomen naar de speeltuin. De gemeente adviseert nu de andere buurtbewoners om ook na te gaan of één van de kinderen kwik heeft meegenomen door de schoenen en de kleding van de kinderen goed na te kijken. Als daar zilveren kwikbolletjes op zitten, moet de kleding worden afgevoerd als chemisch afval.

Omdat kwikdampen in de buitenlucht doorgaans snel verdampen denkt de gemeente dat de risisco's voor de gezondheid van de kinderen wel zullen meevallen. Maar, ouders met kinderen met gezondheidsklachten krijgen toch het advies om snel contact op te nemen met een dokter. Eén van de jongetjes zou het flesje met kwik hebben meegenomen van school, zegt wethouder Maarten Offinga van de gemeente Súdwest-Fryslân. De inzet van de gemeente is om de speeltuin weer zo snel mogelijk vrij te geven. "Maar het gaat om gif en om de veiligheid van kinderen. Dan wil je geen enkel risico lopen", aldus de wethouder.

Trefwoorden: 
Kwik speeltuin Sneek
(Advertentie)
(Advertentie)