Súdwest-Fryslân zet vol in op bestrijding reuzenberenklauw

20 jul 2017 - 19:45

Met een grote verscheidenheid aan proeven in Sneek lijkt de gemeente Súdwest-Fryslân een heel eind te komen met het opruimen van grote concentraties van de grote berenklauw. Het sap van de plant is giftig en als er veel bijelkaar staan, geeft het andere planten geen kans meer om te groeien.

Volgende maand komt de berenklauw op een Europese zwarte lijst te staan. Zoiets moet overheden aanzetten tot meer actie. Súdwest-Fryslân heeft daar niet op gewacht. Zij hebben al 125 locaties gevonden waar de plant zit. Zij testen nu verschillende mogelijke maatregelen. In het Rasterhofpark schoffelen medewerkers van werkvoorziening Empatec regelmatig de planten weg en dat lijkt resultaat te hebben. Ook vee dat de planten opeet, is een succesvolle methode.

Een specialistische exootbestrijder uit Kollum werkt met kokend water. Daarmee worden bladeren en wortels behandeld in het Swettebosk. Aan het einde van dit jaar wordt alles geëvalueerd. Waarschijnlijk wordt er dan gekozen voor een combinatie van verscheidene werkwijzen om de grote berenklauw te bestrijden.

Trefwoorden: 
berenklauw reuzenberenklauw
(Advertentie)
(Advertentie)