Raad Smallingerland: ''Geen extra geld naar De Lawei''

18 jul 2017 - 22:52

Er gaat geen extra geld meer naar schouwburg De Lawei in Drachten. Als de schouwburg toch besluit om appel aan te tekenen tegen de uitspraak van de Raad van arbitrage voor de bouw, dan is dat voor eigen risico. Dat was dinsdagavond de conclusie van het spoeddebat in de gemeenteraad van Smallingerland. De motie was een initiatief van alle oppositiepartijen, maar werd ook gesteund door de collegepartijen. De PvdA, D66, ChristenUnie en de SP steunden daarnaast ook het voorstel van de verzamelde oppositie voor een raadsonderzoek naar wat er precies is misgegaan bij de verbouwing De Lawei.

De schouwburg verloor onlangs de arbitragezaak van bouwbedrijf Van Norel uit Epe, de firma die door de Lawei van de bouw was afgehaald. De verloren arbitrage kost de gemeente op zijn minst 4,5 miljoen euro. De schade beloopt al 70 tot 100 euro voor elke inwoner van de gemeente, volgens berekeningen van fractievoorzitter Yntze de Vries van de ELP. De uitspraak in de verloren arbitragezaak was vorige week voor wethouder Marja Krans (ChristenUnie) reden om haar ontslag in te dienen. De ChristenUnie blijft wel in het college, zo werd gisteren duidelijk, maar de partij neemt de tijd om met een nieuwe kandidaat-wethouder te komen, zei fractievoorzitter Pieter van der Zwan.

De extra raadsvergadering op verzoek van de Eerste Lokale Partij ELP was meteen ook de vuurdoop voor de nieuwe waarnemend burgemeester Tom van Mourik. Die noemde de raadsvergadering na afloop 'construktief'. Van Mourik noemde de twee met algemene stemmen aangenomen moties 'een goed teken'. Er werd wel pittig gedebatteerd tussen vooral oppositie- en collegepartijen over wat er precies mis is gegaan bij De Lawei. Het lukte daarbij wethouder Roel Haverkort niet altijd om een antwoord te geven op de vele kritische vragen, zo gaf hij ook zelf toe.

(Advertentie)
(Advertentie)