Paraffine aangetroffen op strand Vlieland

17 jul 2017 - 17:01

Op het Noordzeestrand van Vlieland is het afgelopen weekeinde paraffine aangetroffen. De paraffine ligt verspreid over anderhalf kilometer strand tussen het terrein van defensie en de strandovergang van de Fortweg. Het ziet er uit als kaarsvet. Het is niet schadelijk voor mensen of het milieu, maar mensen en dieren kunnen wel ziek worden wanneer ze het binnen krijgen. De politie waarschuwt hondenbezitters dat ze er om moeten denken dat de dieren geen paraffine opeten. Het is wel schadelijk voor zeemeeuwen en zeezoogdieren, omdat ze denken dat het eten is. Ze kunnen er in stikken.

Opruimen

Rijkswaterstaat begint dinsdag met het opruimen van de paraffine. Dat gebeurt met een zogenoemde 'beach cleaner'. Die haalt het zand eruit en ruimt de boel op. Eerder werd op Texel hetzelfde spul gevonden. Dat is echter in zulke kleine brokjes verspreid dat het niet op te ruimen is.

Paraffine wordt vaak gebruikt om scheepsruimen schoon te maken. Met een vliegtuig is maandag nog gezocht naar de dader, maar die is niet gevonden, volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

(Advertentie)
(Advertentie)