Aanpak werkloosheid: Meer praten, minder computers

12 jul 2017 - 19:19

Leeuwarden wil weer gewoon praten met inwoners die een bijstandsuitkering hebben en hen niet langer vragen om al hun gegevens over werk en inkomen door te geven via de computer. Die digitale aanpak werkt helemaal niet goed om mensen weer aan het werk te krijgen. Een grote groep kan ook helemaal niet goed omgaan met de computer. Dat zegt wethouder Andries Ekhart.

Leeuwarden heeft op dit moment een groot tekort op de bijstand, meer dan 6 miljoen euro. Er zijn 6.000 mensen met een bijstandsuitkering. Wanneer mensen aan het werk worden geholpen, is dat meteen winst voor de gemeente.

UWV

Volgens Ekhart komt bijvoorbeeld ook uitkeringsinstantie UWV steeds meer terug op de werkwijze om mensen met een uitkering niet meer persoonlijk te spreken. De afdeling sociale zaken wil meer samenwerken met economische zaken.

Slachterij

Ekhart geeft als voorbeeld de komst van een nieuwe slachterij in Leeuwarden. Op dit moment wordt al gekeken welke bijstandsgerechtigden daar aan de slag kunnen. Wanneer dat nodig is, kunnen mensen daar nu alvast een opleiding voor krijgen.

Vluchtelingen

Het gaat wel beter met de economie, maar het aantal mensen met een bijstandsuitkering blijft toenemen. Dat komt onder andere door de komst van vluchtelingen, maar ook nieuwe groepen. Zo belanden mensen met een handicap eerder in de bijstand, omdat de regels voor de sociale werkvoorziening zijn aangescherpt.

Verder zijn de gevolgen van de crisis nog niet voorbij. Werklozen met een WW-uitkering belanden na verloop van tijd toch in de bijstand.

(advertinsje)
(advertinsje)