Politie: Hang op als 'Microsoft' belt

22 jun 2017 - 09:06

Bij de politie in Noord-Nederland zijn sinds begin dit jaar al meer dan honderd aangiftes binnengekomen van mensen die zijn benaderd door criminelen die telefonisch contact zoeken uit naam van Microsoft. Het gaat om lieden die zo proberen om op computers van mensen in te breken. De politie geeft daarom nog één keer een duidelijke waarchuwing: Hang ogenblikkelijk op als er iemand namens Microsoft belt.

Betalen

De zogenaamde Microsoft-mensen bellen op in het Engels met de smoes dat er wat mis is met hun computer. Ze zeggen bijvoorbeeld dat de computer een virus heeft, een update nodig heeft of dat de licensie verlopen is. Met die smoes vragen ze aansluitend mensen om handelingen op hun computer uit te voeren. Op die wijze wordt gepoogd om de computer over te nemen.

Voor alle 'technische hulp' moet wel worden betaald. De 'Microsoft-medewerker' stelt daarom voor om iTunes betaalkaarten te kopen en de code daarvan door te geven. Maar er wordt ook wel gevraagd om direct geld over te maken. De kosten van de geleverde 'hulp' kan vervolgens wel oplopen tot tienduizenden euro's.

Honderd aangiftes

De politie in Fryslân, Groningen en Drenthe heeft dit jaar topt dusver al meer dan honderd aangiftes van oplichting gekregen. Het schadebedrag is intussen al opgelopen tot meer dan 138.000 euro. Het cybercrimeteam van de politie Noord-Nederland is bezig mee een onderzoek naar deze vorm van cybercrime in samenwerking met Interpol.

Ophangen

De plysje wol graach dat minsken dy't dochs it petear oangean mei de 'Microsoft-meiwurkers' om foaral nammen en telefoannûmers op te skriuwen fan de minsken dyt't opbelje en dy oan de plysje troch te jaan. Om it hielendal felich te hâlden is it noch better om fuortendaliks op te hingjen. De plysje heakket der oan ta dat it bedriuw Microsoft yn prinsipe nea yndifiduele kompjûterbrûkers thús opbellet.

Trefwoorden: 
Microsoft ophingje plysje
(advertinsje)
(advertinsje)