Engie verbaasd over houding gemeente aangaande biovergister

16 jun 2017 - 16:33
Protest tsjin de dongfergister by Burgum - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Energieleverancier Engie is verbaasd dat de gemeente Tytsjerksteradiel de bouw van een biovergister wil tegenhouden. Donderdag heeft de raad - bijna unaniem - een motie aangenomen van de FNP tegen de komst van de vergister. De gemeenteraad zal in september definitief besluiten of de biovergister wel of niet naar Burgum komt. Engie wil bij de energiecentrale bij Burgum zonnepanelen plaatsen en een biovergister neerzetten. In zo'n vergister wordt mest en tuinafval verwerkt tot gas.

Protest

Van diverse kanten in Tytsjerksteradiel kwam protest tegen de vergister. Omwonenden zijn bang voor overlast, bijvoorbeeld in de vorm van stank en veel verkeer van vrachtauto's. Bovendien zou het nadelen hebben voor de natuur en het toerisme, zo zeggen raadsleden. Het terrein aan de Burgumer Mar is van het energiebedrijf zelf, maar het is ook een natuurgebied. In de omgeving ligt ook camping Zwartkruis.

Woordvoerder Micael Verheul van Engie zegt in een eerste reactie op het raadsbesluit: "Wij zullen de ontwikkelingen van deze week op een rij moeten zetten. Daarbij zullen we de belangen en signalen uit de omgeving serieus moeten meewegen." De woordvoerder van Engie wijst erop dat Tytsjerksteradiel in een technische reflectie geschreven heeft dat de plannen voor de biovergister in het bestemmingsplan passen..

Mest uit heel Nederland

Raadsleden van de FNP denken dat het bij de vergister meer om handel gaat dan om duurzame energie. De vergisters zijn zo groot dat er veel grondstof nodig is om ze te laten draaien. Dan zou er niet alleen mest uit de regio, maar uit heel Nederland aangevoerd moeten worden. Daar zit Burgum niet op te wachten.

Overschot in Fryslân

Een reactie van Engie daarop: "We verbazen ons over de discussie die speelt in de gemeente Tytsjerksteradiel over de vraag of er wel voldoende mest voorhanden is. Uit een eigen analyse van de gemeente blijkt namelijk dat er in de provincie Friesland 300.000 ton overschot aan mest ontstaat in de komende jaren."

(advertinsje)
(advertinsje)