Ophef over metalfestival Death over Drachten

16 jun 2017 - 13:25
Foto: ANP

Op social media is de afgelopen dagen ophef ontstaan over het metalfestival Death over Drachten dat zaterdag gehouden wordt in Poppodium Iduna. Het evenement met zogenaamde metalmuziek, waarin de dood vaak centraal staat, en bands als Rotting Christ en Altar is niet nieuw. Al sinds 2009 draagt het festival de naam Death over Drachten, maar het is dit jaar voor het eerst dat die naam niet bij iedereen goed valt. Vooral uit christelijke hoek is er veel kritiek op gekomen en is er op Facebook zelfs opgeroepen om zaterdagmiddag bijeen te komen in het Thalenpark om te bidden.

Woordvoerder Mariska Tuinier van Iduna had de discussie niet verwacht. “Bij Nederlandse en buitenlandse festivals in hetzelfde muziekgenre wordt ook vaak het woord ‘death’ gebruikt." Volgens hen wordt de titel te letterlijk genomen en is de draai die de mensen er nu aan geven, nooit de intentie geweest van Iduna. “Wij zijn gewoon een poppodium voor alle muziekgenres en daar hoort death metal ook bij.”

"Tegen de normen en waarden in''

Baukje Veenstra zette haar kritiek over de naam van het festival op Facebook. Ze vindt dat de naam tegen de normen en waarden ingaat, omdat er de laatste tijd veel vreselijke gebeurtenissen plaatsvinden in de wereld. Haar bericht werd in totaal meer dan honderd keer gedeeld. ''Ik was erg verrast dat het bericht zo vaak is gedeeld en zoveel gespreksstof doet opwaaien, dat had ik niet verwacht. Ik hoop dat mensen er in ieder geval over na gaan denken, maar ook dat de discussie op een respectvolle manier mag verlopen."

Artistieke vrijheid

Toch ging het er heftig aan toe. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over terroristische aanslagen en over de vermoorde tienermeisjes in het midden van het land. Iduna is daar wel van geschrokken. "Er wordt van alles bijgehaald, bijna bij het kwetsende af. We hebben dit nog niet eerder meegemaakt", zegt Tuinier. Ze kan zich wel indenken dat mensen er moeite mee hebben, maar vindt dat het hier om artistieke vrijheid gaat.

(advertinsje)
(advertinsje)