Manshoge huwelijksportretten naar Museum Martena

15 jun 2017 - 19:27
Sophia van Vervou - Foto: Museum Martena

Meer dan 30 jaar waren ze niet te zien voor publiek, de schilderijen van slotvrouw Sophia van Vervou van het Martenahuis en haar man Wytze van Cammingha. Maar de komende maanden hangen ze in Franeker, in het Martenahuis, waar het paar woonde, bijna 400 jaar geleden. In die tijd zijn de portretten ook geschilderd. Manshoog, en met een koninklijke uitstraling, in de traditie van Rembrandt van Rijn. De schilderijen komen uit een particuliere collectie.

Huwelijk

De schilderijen zijn gemaakt voor de gelegenheid van het huwelijk van Sophia en Wytze, in 1632. Sophia was toen 19 jaar oud. Wytze was 40. En zijn broer Pieter was getrouwd met Sophia's moeder. Moeder en dochter waren dus ook schoonzusters.

Ameland

Als Wytze's broer Pieter in 1638 overlijdt, wordt Wytze vrijheer van Ameland. Sophia moet haar Martenahuis verlaten, en komt in het Camminghaslot op Ameland te wonen. Drie jaar later overlijdt Wytze. Sophia erft het eiland, en een zak geld, maar krijgt ruzie met de Cammingha's over de erfenis.

Een paar jaar later trouwt ze opnieuw met een hoogleraar van de Franeker universiteit, Joachim Andreae. Kinderen krijgt ze niet, al wordt er wel gezegd dat ze een affaire heeft met een collega van haar man.

Wybrand de Geest

De schilder, Wybrand de Geest, was aangetrouwde familie van Rembrandt van Rijn. Hij stond bekend als de beste schilder van Fryslân. De schilderijen zijn tot en met vijf november te zien in het Martenahuis in Franeker. De tentoonstelling wordt zaterdag geopend door conservator Jonathan Bikker van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Trefwoorden: 
Museum Martena schilderij
(advertinsje)
(advertinsje)