Kan de vlag uit of niet? In spanning voor examenuitslag

14 jun 2017 - 20:19

Kan de vlag, met schooltas eraan uit of niet? Het is een spannende dag voor leerlingen uit examenklassen en hun ouders, want vandaag horen de examenkandidaten of ze wel of niet geslaagd zijn.

Zenuwen

Christine de Vries uit Broeksterwoude heeft de havo gedaan op het Dockingacollege in Dokkum. Als ze gezakt is of een herexamen moet doen, wordt ze tussen 13.00 en 16.00 uur gebeld. "Ik ben best wel zenuwachtig. Ik durf amper naar de telefoon te kijken, die ligt in een hoekje." Christine weet niet zeker of ze geslaagd is. "Het kan alle kanten op. Vooral wiskunde vond ik moeilijk. Ik hoop dat het goedkomt, ik stond een vijf gemiddeld." Vorig jaar belde de school nog iemand om precies 16.00 uur. Christine hoopt dat dat haar niet gebeurt. "Mijn achternaam begint met een V, dus het kan best dat ik één van de laatsten ben die gebeld word." De leerlingen hadden dinsdagavond een gala op school, dus dat feestje is al gevierd.

Wat is een goed cadeau?

Hiske Smid van een bloemenzaak uit Bolsward en Henny van Dijk van een snoepgoedwinkel in Leeuwarden weten wel raad: bloemen natuurlijk! "We hebben alles klaar staan, boeketjes, pioenrozen en zonnebloemen" fertelt Hiske. Het is nu nog een beetje stilte voor de storm, maar na vier uur zal het wel komen. Ook hebben mensen vantevoren al bloemen gehaald, ook al was het niet zeker of de kandidaat slaagt of niet. En anders is het een troostbloemetje." Henny maakt ook boeketjes, maar dan van snoepgoed. "Het begint nu wat te komen merk ik, maar afgelopen week waren er steeds al mensen in de winkel die al iets in huis wilden halen. Mocht de persoon och zakken, dan eten ze het zelf wel op. Ook chocolade doet het altijd goed. Het is een leuke tijd, we maken er altijd een feestje van."

Zeiljacht

De geslaagde leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen moesten wat langer op hun telefoontje wachten. Terwijl docent Tom van den Berg en directeur Arjen Mintjes aan het bellen waren, ging de 'pieper' van de Kustwacht om met andere collega's van de KNRM een zinkend Frans zeiljacht te redden. Toen de zeiler gered was, werden de leerlingen alsnog gebeld.

Huilen van blijdschap

Op Piter Jelles Impulse in Kollum zijn bijna alle leerlingen geslaagd. De school is niet heel groot en daarom was de uitslag al snel bekend. "Alle leerlingen van vmbo-t en vwo zijn geslaagd, en dat voor de vierde keer op rij. Op de havo heeft één leerling nog een herexamen" vertelt directeur Bea Kroeze. "We zijn heel trots en blij. Trots op de leerlingen en trots op het team, we hebben het met z'n allen gedaan. De coaches hebben de leerlingen allemaal gebeld. Dat is fantastisch om te doen. Ze hebben veel lol, leerlingen zijn dolenthousiast en schreeuwen, gillen en huilen soms van blijdschap als ze het goede nieuws horen." Om 13.00 uur waren de examenkandidaten op school. "We hebben Jip en Janneke-champagne gedronken en taart gegeten. En die ene havoleerling werd ondersteund door de groep."

En heeft Christine haar examen gehaald?

Ja, ze is geslaagd! "Ik ben heel blij. Op Twitter van school stond een bericht dat iedereen die nog niet gebeld was, geslaagd is en tentijde van de tweet was ik nog niet gebeld. Ik ga om vijf uur naar school om de cijferlijst op te halen en iedereen te zien, dat wordt heel leuk."

Cum Laude

Alle 35 eindexamenkandidaten van de Burgemeester Walda Scholengemeenschap op Nes op Ameland zijn geslaagd. Vijf van hen kregen daar zelfs de aantekening ‘Cum Laude' bij.

Trefwoorden: 
onderwijs examenuitslag
(Advertentie)
(Advertentie)