Provincie: Biovergister Burgum past niet in bestemmingsplan

14 jun 2017 - 19:54

De provincie vindt dat de biovergister die Engie bij Burgum wil bouwen niet in het bestemmingsplan past. Dat is woensdagavond bekend gemaakt bij de hoorzitting van de gemeente Tytsjerksteradiel over de plannen voor de vergister. Dit betekent dat er eerst geen advies aan de raad van Tytsjerkteradiel van het college van B en W komt. Er wordt woensdagavond door experts nog wel verder gesproken over de biovergister.

Engie

Bij de extra raadsbijeenkomst in Burgum sprak ook de directeur van energiebedrijf Engie, Rutger Jan Pessers. Volgens hem is er voldoende aanvoer van mest in Fryslân om de biovergister rendabel te krijgen. Elke dag moeten zo'n 20 tot 25 vrachtwagens mest naar de vergister brengen.

Experts

Daarnaast kreeg de raad uitleg van experts op het gebied van duurzaamheid, acceptatie van de gemeenschap en geluid/geur/milieu. Ook vertegenwoordigers van de actiegroep 'vergister nee', en verschillende omwonenden kwamen aan het woord.

Gemeente beslist

Nu de provincie de biovergister niet ziet zitten, ligt het besluit volledig in handen van de gemeente Tytsjerksteradiel. Door een 'verklaring van geen bedenkingen' kan de provincie alsnog positief advies geven voor de biovergister. Komt de vergunningaanvraag voor de vergister niet door de gemeenteraad, dan zijn de plannen van Engie definitief van de baan. Donderdag volgt een geöpinieerde discussie in de raad.

Bij omwonenden is er al veel weerstand over de eventuele komst van een biovergister naar Burgum.

Trefwoorden: 
Burgum biovergister
(Advertentie)
(Advertentie)