Melkveehouders hebben slecht jaar gedraaid in 2016

14 jun 2017 - 19:21
Melke - Foto: ANP

Melkveehouders hebben in 2016 een slecht jaar gedraaid. Het was zelfs het op één na slechtste zuiveljaar ooit. Boeren kregen in 2016 gemiddeld 28 euro voor honderd kilo melk. Dat meldt LTO op basis van onderzoek van ZuivelNL. Alleen in 2009 lag de gemiddelde melkprijs nog lager. Veel bedrijven zijn door de lage prijzen in de problemen gekomen. Aan het eind van het jaar werd het beter voor de melkveehouders en in de eerste helft van dit jaar ging het ook een stuk beter. De LTO kan niet zeggen of die verbetering door zal zetten.

Prijsverschillen

In Europa waren grote prijsverschillen. Melkveehouders die aan het Italiaanse Granarolo leverden, kregen de hoogste prijs voor melk. 36,83 Euro per honderd kilo. Boeren die aan het Ierse Glanbia leveren moesten het met 22,90 euro doen. FrieslandCampina stond op de vierde plaats met een prijs van 30,80 euro.

Minimumprijs

Volgens milieudefensie kan dit zo niet langer doorgaan. "Deze prijzen liggen dik onder de door Brussel vastgestelde kostprijs'', zegt campagneleider Bart van Opzeeland. Hij pleit dan ook voor een minimumprijs voor melk. Alleen als boeren redelijk betaald krijgen, kunnen ze ook duurzamer werken.

Trefwoorden: 
LTO melkveehouder melk prijs
(advertinsje)
(advertinsje)