Loes Geurts klaar voor EK: "Je bent er elke dag mee bezig"

14 jun 2017 - 15:32

Het moet dé zomer worden van de Nederlandse voetbalvrouwen. Ze spelen vanaf 16 juli in eigen land het Europees kampioenschap. De ploeg telt drie Friese speelsters: Loes Geurts uit Hichtum, Sherida Spitse uit Sneek en Sisca Folkertsma uit Sloten. Bovendien is Foppe de Haan assistent-coach. Vooral voor Geurts worden de komende weken behoorlijk spannend. Ze moet met Sari van Veenendaal uitvechten wie de eerste keeper wordt. "Het is moeilijk in te schatten, maar ik doe er alles aan. Het kan zijn dat ik op de bank zit. Ik moet de situatie accepteren", vertelt Geurts.

Blessure

De afgelopen jaren was Geurts de algemeen erkende nummer een op goal, maar door een blessure en een nieuwe club is dat veranderd. Na het wereldkampioenschap in de zomer van 2015 is ze maanden uit de roulatie geweest door een hersenschudding. Daarna verloor ze haar basisplaats bij haar Zweedse club en ook bij haar nieuwe club Paris Saint-Germain kwam ze op de bank terecht. "Het is met de blessure begonnen en daarna ben ik niet meer op het niveau geweest van voor de blessure." Een hersenschudding kan soms lange gevolgen hebben, voor Geurts valt dat mee. "Ik heb nergens meer last van, alleen heb ik soms wat sneller hoofdpijn."

EK-koorts

De Nederlandse vrouwenploeg speelde dinsdag voorlopig de laatste oefeninterland. Tegen Oostenrijk werd, met Geurts onder de lat, met 3-0 gewonnen. Begin juli spelen ze nog een oefeninterland tegen Wales. Daarna moeten ze er klaar voor zijn. Geurts kan niet wachten. "Van EK-koorts is nog niet echt sprake, maar je bent er wel elke dag mee bezig. Ik heb ontzettend veel zin in de zomer en kijk uit naar het EK."

Stap voor stap

In de groepsfase speelt Nederland tegen Noorwegen, Denemarken en België. "Het is een heel moeilijke poule. We hebben eerder van Noorwegen gewonnen, Denemarken heeft de laatste tijd ook goede dingen laten zien en tegen België is het altijd een vechtwedstrijd. We moeten het stap voor stap bekijken. Het moet zo'n mooi toernooi worden", zegt de keepster.

(Advertentie)
(Advertentie)