Europa: "Culturele Hoofdsteden moeten minder elitair"

14 jun 2017 - 10:13

Het Europees Parlement heeft besloten om ook na 2020 door te gaan met de Culturele Hoofdsteden, maar komt wel met strengere eisen aan die toekomstige culturele hoofdsteden. Het moet minder elitair worden en meer voor de gewone man/vrouw. Dat is de uitkomst van een kritische evaluatie van de culturele hoofdsteden van de afgelopen jaren door de cultuurcommissie van het Europees Parlement. Het parlement wil graag door met culturele hoofdsteden omdat die eraan bijdragen dat de burgers van de Europese Unie elkaar beter leren kennen. Bovendien is het een goed middel om de 'culturele rijkdom' en de 'culturele verscheidenheid' van Europa te presenteren.

Transparant

Het parlement heeft ook geconstateerd dat sommige culturele hoofdsteden de nodige problemen hebben en komt daarom met nieuwe eisen aan de organisatie - de zogenaamde governance - en het programma. De Culturele Hoofdsteden van de komende vijftien jaar moeten een transparante organisatie hebben en een programma van Europees belang, waar ook groepen die in een achterstandssituatie zitten aan mee kunnen doen. Het programma moet bovendien ook bijdragen aan een 'duurzame ontwikkeling' van de culturele hoofdstad op langere termijn.

2033

De culturele hoofdsteden worden voortaan zes jaar vantevoren aangewezen en in de periode daarna regelmatig kritisch geëvalueerd. Het duurt nog even voordat Nederland - na 2018 - weer aan de beurt is. Dat is pas in het jaar 2033 het geval. Naast lidstaten van de Europese Unie mogen ook buurlanden die met Europa samenwerken regelmatig een culturele hoofdstad leveren.

De nieuwe eisen voor de Culturele Hoofdsteden hebben geen gevolgen voor Ljouwert-Fryslân 2018, want het aangescherpte beleid geldt pas vanaf 2020.

(advertinsje)
(advertinsje)