Friese kinderen massaal naar buiten op Buitenspeeldag

14 jun 2017 - 08:00

Het is woensdag Nationale Buitenspeeldag. Dit betekent dat ook in Fryslân kinderen massaal naar buiten gaan om te spelen. Het is een initiatief van Jantje Beton, om meer kinderen naar buiten te krijgen en met elkaar te laten spelen. Dat zou goed zijn voor de gezondheid en de ontwikkeling, zegt de stichting.

Uit een enquête van Omrop Fryslân en andere regionale omroepen blijkt dat sommige vaders en moeders hun kinderen niet zonder toezicht buiten laten spelen vanwege veiligheidsoverwegingen. In de enquête werd ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd gevraagd of zij hun kinderen zonder toezicht buiten laten spelen en waarom (niet). Ook werd gevraagd welke activiteiten de kinderen dan ondernemen.

In totaal hebben meer dan 700 Friezen de enquête ingevuld. Opvallend genoeg reageerden bijna 100 mensen die geen kinderen hebben in de bedoelde leeftijd. Van de overgebleven ruim 600 deelnemers aan de enquête gaven de meeste mensen aan hun kinderen buiten te laten spelen. 16 procent gaf aan dat de kinderen niet buiten spelen. Dit is te vergelijken met de resultaten uit de andere provincies die meededen aan het onderzoek .

Gevaarlijke situaties bij huis

De top 5 meest genoemde redenen voor vaders en moeders om de kinderen niet uit het oog te verliezen bij het buiten spelen:

1. Gevaarlijke verkeerssituaties bij het huis
2. Kinderen zijn te jong om buiten te zijn
3. De eigen tuin is groot genoeg om in te spelen
4. Volwassenen met verkeerde bedoelingen
5. Waterrijke buurt en het kind kan nog niet zwemmen

Buiten spelen is gezond

De top 5 meest genoemde redenen om kinderen zonder toezicht buiten te laten spelen:

1. Buiten spelen is gezonder dan binnen zitten (77 %)
2. Kinderen leren spelen met vreemde kinderen (31 %)
3. Anders zitten ze te lang achter de computer (17 %)
4. Anders kijken ze te veel televisie (15 %)
5. Om zelf even rust te hebben (7 %)

Er waren meerdere antwoorden mogelijk, waardoor het percentage hoger is dan 100%.

Voetbal populair

Uit de enquête blijkt verder dat voetbal populair is onder kinderen die buiten spelen. De sport werd met afstand het vaakst genoemd door ouders die de enquête ingevuld hebben. De top 5:

1. Voetbal (238 keer genoemd)
2. Fietsen (136)
3. Verstoppertje (127)
4. In de speeltuin spelen (122)
5. Hutten bouwen (93)

Gemeentelijke verschillen

Uit de enquête komen kleine verschillen tussen enkele Friese gemeenten naar voren. Opvallend is dat in de meer stadse gemeenten Leeuwarden, Harlingen en Franekeradeel het aantal mensen dat niet wil dat hun kinderen zonder toezicht buiten spelen, vlak onder het provinciale gemiddelde ligt.

Plattelandsgemeenten als Kollumerland, Dongeradeel en Tytsjerksteradiel zitten boven het gemiddelde; daar geven dus meer mensen aan dat ze hun kinderen niet zonder toezicht buiten laten spelen. Als reden daarvoor wordt in deze gemeenten gezegd dat de eigen tuin zo groot is dat kinderen niet van het erf hoeven om te spelen of dat ze zo ver buitenaf wonen, dat er geen vermaak voor de kinderen in de omgeving is en dat de kinderen daarom thuis spelen.

(advertinsje)
(advertinsje)