'Omgekeerde staking' inspireert na 65 jaar tot openluchtspel

10 jun 2017 - 13:24
Wurkleazen oan it wurk út protest

"De solidatiteit was geweldig, iedereen was met elkaar en stond voor één doel." Dat zegt Harm de Vos, als je hem vraagt naar de 'omgekeerde staking' in 1952 in Houtigehage. Het was ook opmerkelijk: 18 werkeloze mannen stroopten de mouwen op, pakten een schep, en maakten de Parksterloane beganbaar. Het was de bevolking van Houtigehage een doorn in het oog dat de gemeente al het subsidiegeld stak in het binnenhalen van Philips in Drachten. Daardoor bleef er veel werk liggen, terwijl 20 prozent van de mannen geen baan had.

De mensen uit Houtigehage stonden bekend als lui, maar die reputatie veranderde toen precies daar de actie begon. De 'omgekeerde staking' in Houtigehage haalde het nationale nieuws door de stukken die Harm de Vos erover schreef. Hij was 18 jaar oud, en HTS-student. Zijn stukken werden gepubliceerd in 'De Waarheid', de communistische krant, en andere dagbladen namen het nieuws over. Op steeds meer plekken in Friesland gingern werkelozen zonder betaling aan het werk, en om die acties te onderdrukken kregen veel jongemannen betaald werk aangeboden.

Nu, 65 jaar later, wordt in Houtigehage een openluchtspel opgevoerd over de 'omgekeerde staking'. Wimpy de Vries schreef het script. Dat bleef zo dicht mogelijk bij de historie. "Ik heb er wel wat romantoek ingeschreven, en ik heb geprobeerd duidelijk te maken hoe het lever en voor die armoedige gezinnen uitzag." Op dit moment wordt er druk gerepeteerd voor de opvoeringen van het stuk. Op 30 juni is de première.

Een reportage over de omgekeerde staking is zondag 11 juny te horen in Buro de Vries, tussen 11:00 en 12:00 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)