Harlingen krijgt een vestiging van 'De Herbergier'

09 jun 2017 - 16:51

De vierde Herbergier in Fryslân trekt veel sollicitanten uit de zorg weg. De kleinschalige woonvorm voor dementerenden in Harlingen gaat volgende week open. Een kleine 20 mensen komen daar te werken op 16 bewoners. De Herbergier wordt gerund door Ans en Tom Visser. Ze komen uit de reguliere zorg en wilden meer tijd en ruimte hebben voor dementerende mensen.

Meer tijd voor mensen, minder papierwurk

Het concept van de Herbergie is meer tijd voor de mensen en minder papierwerk. Terwijl er in veel zorginstellingen een tekort aan personeel is, was bij de Herbergier veel animo. Voor 15 banen kwamen 400 brieven binnen. Uiteindelijk zijn nu zo'n 20 mensen aangenomen. Volgende week komen de eerste bewoners in de oud school aan de Rozengracht. Zaterdagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur is er een open dag.

Andere plekken waar ook een Herbergieg zit, zijn Bartlehiem, Dronrijp en Oldeberkoop.

Toverfair in Bartlehiem

Op het erg van Herbergier Bartlehiem wordt zondagmiddag een toverfair georganiseerd. Vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur kunnen bezoekers een rondje maken over de markt met allemaal kraampjes, meedoen aan de spelletjes en genieten van livemuziek. Wethouder Houkje Rijpstra van de gemeente Tytsjerksteradiel zorgt zondagochtend voor de officiële opening van de toverfair.

Tovertafel

De toverfair wordt gehouden met een speciaal doel: geld ophalen voor de aanschaf van een zogenaamde tovertafel voor de bewoners van de zorglocatie. Dat is een speciale projector die licht en vormpjes projecteert op een tafel. Mensen met demensie worden hierdoor geactiveerd om mee te doen en actief te zijn. Voor de aanschaf van de tovertafel is ruim 6.000 euro nodig, op dit moment heeft Herbergier al meer dan een derde deel van het bedrag binnen.

(Advertentie)
(Advertentie)