Omrop TIP: De Friese euro in Mozambique

09 jun 2017 - 09:55

Na zeven jaar stopt in juni het Friese sanitairproject 'Schoon water voor Mozambique' van de provincie Fryslân en het Fries waterschap. In acht steden is met succes gewerkt aan de verbetering van sanitaire voorzieningen. Omrop Fryslân maakte in 2013 een documentaire over het project het zag in Xai-Xai en de hoofdstad Maputo hoe het ging met de projecten waar elke Fries ieder jaar een euro aan betaalde. De documentaire wordt dit weekend herhaald bij Omrop Fryslân.

Succesvol

Het project 'Schoon water voor Mozambique' werd in 2010 opgezet en kan met recht succesvol worden genoemd. Zo zijn er de afgelopen zeven jaar maar liefst 70.000 families bezocht door voorlichters. Alle families kregen advies over de aanschaf van een toilet, het onderhoud daarvan en hygiëne. Daarmee worden ziekten als diarree voorkomen, wat in Mozambique nog steeds de belangrijkste oorzaak van kindersterfte is.

Op de scholen is ook veel werk verzet. Op 108 basisscholen zijn toiletten aangelegd en trainingen gegeven aan directies, leraren, leerlingen en schoonmakers over het beheer en onderhoud van de toiletten.

Stichting FACE of Sanitation

Het project is nu dan wel afgelopen, maar dat betekent niet dat het klaar is. De Mozambiquaanse collega's hebben zelfs een stichting opgezet met als doel het verder verbeteren van de sanitaire voorzieningen in Mozambique.

De Fryslân DOK documentaire 'De Fryske euro yn Mozambyk' is op zondag om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag om 16.20 uur en zondag om 13.00 uur.

(Advertentie)
(Advertentie)