Lieven Bertels: "Het minst slechte moment om te vertrekken"

08 jun 2017 - 16:05

"Het is nooit een perfect moment om te vertrekken," zei Lieven Bertels donderdagmiddag in reactie op zijn vertrek bij LF2018, dat over een halfjaar met Culturele Hoofdstad begint. Bertels krijgt een belangrijke functie bij een groot internationaal cultureel festival in de Verenigde Staten. "Maar deze kans komt eens in de twintig jaar voorbij. Ik meen oprecht dat dit het minst slechte moment is om weg te gaan en om de fakkel door te geven. Het programma is klaar waar de ziel van het bidbook in zit. We zijn nu klaar voor uitvoering."

Trein

Bertels' functie van artistiek directeur wordt niet opnieuw vervuld. Zijn werk is klaar, het is nu aan de projectleiders. "Ik ben niet de dirigent die op de bok voor het orkest staat. De mensen die bij de projecten betrokken zijn snappen dat." Bertels ziet Culturele Hoofdstad als een rijdende trein waar tal van mensen op- en afstappen. "Het is net als bij voetbal waar trainers komen en gaan, maar die staan ook niet op het veld. Ik draag het een warm hart toe en ben met alle Friezen oprecht trots op wat er nu staat." Bertels laatste werkdag is op 31 augustus. "We laten elkaar nog niet los."

Tranen

Het personeel reageerde emotioneel op het nieuw van Bertels vertrek. Sommigen hadden de tranen in de ogen. "We waren verbijsterd," zei Wiebe Wieling, voorzitter van de Raad van Toezicht, toen hij het nieuws hoorde. "We zagen het niet aankomen, maar hij heeft goed werk gedaan en we zeiden dat hij deze kans moest grijpen. Hij had om ons niet hoeven gaan, maar de leemte die hij achterlaat kan door anderen worden opgevuld." Tjeerd van Bekkum, burgemeester van Smallingerland wordt aangetrokken als CEO bij LF2018. "Hij is al veel langer betrokken bij Culturele Hoofdstad met gemeenten en sponsoren. Van Bekkum is iemand die verbindt," zei Wiebe Wieling.

(Advertentie)
(Advertentie)