Lasten omhoog in Kollumerland en Dongeradeel na herindeling

08 jun 2017 - 10:34
Foto: Omrop Fryslân

De lokale lasten voor de inwoners van Kollumerland en Dongeradeel gaan door de herindeling met Ferwerderadiel omhoog. Dat gebeurt in fases, vanaf 2018. De drie gemeenten fuseren op 1 januari 2019. In de gemeenschappelijke perspectiefnota staat dat er bij de berekening van de lokale lasten gekozen is voor een gemiddelde van de drie gemeenten. Dat betekent dat de inwoners uit Ferwerderadiel minder hoeven te betalen na de fusie.

De drie gemeenten hebben verder geld gereserveerd voor verschillende grote projecten. Het gaat dan onder andere om de nieuwe multifunctionele sportaccommodatie in het Tolhuispark, de rondweg Wânswert en het kindercentrum Kollum. Het structurele budget voor het onderhoud aan onder andere dijken en bruggen gaat omhoog.

Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland houden alle drie geld over op het gebied van zorg en welzijn. Met elkaar gaat het om zeven miljoen. Dat komt onder andere doordat er minder gebruik wordt gemaakt van de middelen voor de jeugdzorg en de WMO als vooraf gedacht. Om in de toekomst ook goede zorg te kunnen bieden, hebben gemeenten ervoor gekozen een groot deel van het geld mee te nemen als financiële buffer.

(Advertentie)
(Advertentie)