Chinees bezoek op het Provinciehuis in Leeuwarden

07 jun 2017 - 12:37

Hoog Chinees bezoek woensdagochtend op het Provinciehuis in Leeuwarden. Commissaris Arno Brok ontving de gouverneur van de Chinese provincie Heilongjiang voor het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van landbouw. Het gaat om een initiatief van de World Trade Centra van Leeuwarden en de Chinese stad Harbin. De laatste stad is bezig met het bouwen van een nieuw WTC dat gespecialiseerd is in landbouw en vooral dat biedt volgens directeur Schouwstra van het WTC in Leeuwarden kansen voor het Friese bedrijfsleven.

Een van de Friese ideeën bij die samenwerking is om de Chinezen te laten kennismaken met kaas. De meeste Chinezen hebben nog nooit kaas gegeten. Als het zou lukken om een paar procent van de Chinezen kaas te laten eten, dan biedt dat grote mogelijkheden op het gebied van kaasexport en kennis van de kaasproductie, denkt commissaris Brok.

Samenwerking

De samenwerking met Heilongjiang en het WTC van Harbin is heel concreet. De Chinezen komen in april volgend jaar weer naar Leeuwarden voor het wereldcongres van alle WTC's. Ze willen dan enkele tientallen bedrijven meenemen en die in contact brengen met bedrijven in Fryslân.

Commissaris Brok wil bekijken of er ook samenwerking mogelijk is op het gebied van cultuur. Hij wil de gouverneur van Heilongjiang bij zijn volgende bezoek graag meenemen naar keramiekmuseum Het Princessehof in Leeuwarden.

(Advertentie)
(Advertentie)