Onderzoek naar vier incidenten met F-16's in Irak en Syrië

04 jun 2017 - 19:23

Het is niet uit te sluiten dat er ook Friese F-16-piloaten betrokken zijn bij het onderzoek dat het Openbaar Ministerie doet naar gevallen waarbij militairen mogelijk buiten hun boekje zijn gegaan bij het bombarderen van IS in Irak en Syrië. De NOS meldt dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar vier gevallen waarbij een onbekend aantal burgerslachtoffers is gevallen.

Duidelijkheid

Het is goed dat het Openbaar Ministerie dit onderzoek doet, zegt verslaggever Hayo Bootsma. Het geeft de piloten duidelijkheid en het zorgt ook voor duidelijkheid bij eventuele slachtoffers. Onderzoek ter plaatse zal moeilijk zijn, maar als het goed is, heeft Justitie de beschikking over de gegevens van de camera's en sensoren die in de vliegtuigen zitten. Daarmee moeten ze zien te achterhalen wat er precies gebeurd is.

Onderzoek

Het onderzoek van Justitie richt zich op vier incidenten. Waar of wanneer die hebben plaatsgevonden, dat wil het OM niet zeggen. Het gaat om een zogeheten feiten-onderzoek. Als daaruit blijkt dat militairen iets verkeerd hebben gedaan, kan Justitie een strafrechtelijk onderzoek opstarten.

Eerder had Justitie ook al eens dergelijke onderzoeken gedaan, zegt verslaggever Bootsma, maar die onderzoeken hebben nooit geleid tot strafvervolging.

Trefwoorden: 
F-16 onderzoek
(Advertentie)
(Advertentie)