Van der Zwan: Inzetten op rappe integratie vluchtelingen

04 jun 2017 - 14:11

Het nieuwe kabinet moet volop inzetten op een rappere integratie van vluchtelingen. Dat zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen. In programma Buro de Vries van Omrop Fryslân gaf Van der Zwan, die voorzitter is van de Friese taskforce Statushouders, aan dat de begeleiding van 'nieuwe Nederlanders' te langzaam gaat.

Er worden wel stappen gemaakt en op sommige plekken gaat het ook steeds beter, maar over het algemeen gaat het nog niet snel genoeg met de begeleiding van statushouders naar werk en opleidingen. Volgens Van der Zwan moet het nieuw te vormen kabinet daar meer op inzetten en minder op de gedachte dat vluchtelingen zo snel mogelijk terug moeten naar hun eigen land. Als dat niet gebeurt krijgen we in de toekomst een nog veel groter integratie-probleem.

Hindernissen

Er zijn in Fryslân veel vrijwilligers betrokken bij de de opvang en begeleiding van vluchtelingen. Dat komt vooral uit de gemeenschap. Maar de vrijwilligers en vluchtelingen komen behoorlijk wat hindernissen tegen. In Jorwert woont bij voorbeeld een Syrisch gezin van tien mensen. Op zichzelf gaat dat goed, maar de burokratie levert wel regelmatig problemen op.

Mohamed Haj Ali uit Harlingen kan erover meepraten. Hij kwam twee jaar geleden in Nederland en woont sinds februari in Harlingen, maar pas deze week begint zijn cursus Nederlands. Hij vindt het lastig om zijn weg te vinden in de Friese gemeenschap. Hij zou graag meer informatie willen hebben over hoe de Friese 'mienskip' werkt, hoe hij werk kan vinden en wat hij kan doen om meer in contact te komen met de inwoners.

Zelf uitzoeken

Onderweg is een belangrijke schakel in de integratie van de vluchtelingen. De kinderen gaan naar school en leren zo de taal en gewoonten het beste. Maar ook op scholen is het een zoektocht. In Wommels gaajn een paar vluchtelingenkinderen naar school. Basisschool de Opslach mocht het grotendeels zelfn uitzoeken hoe ze deze kinderen het beste les kunnen geven en de problemen van deze kinderen het beste kunnen opvangen. Juf Janke Singelsma en Feikje Toering, de directeur van de school, hadden graag meer handvaten van de overheid gekregen.

Svetlana Bondo kwam twintig jaar geleden als vluchteling uit Rusland. Ze woont nu in Holwert en kent er goed de weg. Het duurde zo'n vijf jaar voorat ze haar echt thuisvoelde. Nu heeft ze een eigen bedrijf. De eerste jaren woonde ze op Ameland. Een kleine gemeenschap. Volgens haar een geluk, want dan is de opvang heel dichtbij en kom je veel sneller tussen de mensen.

Er zijn veel hindernissen, maar op sommige plekken gaat het ook heel goed. Vooral dankzij initiatieven vanuit de bevolking. In Workum is een groep vrijwilligers druk beizg om vluchtelingen te helpen om de weg te vinden. Piet van der Meer is één van die mensen. Hij vertelt dat een groep van 30 vluchtelingen steun krijgt bij taallessen en ook wordt meegenomen naar activiteiten. Er wordt ook gekeken waar mensen kunnen meedoen aan vrijwilligerswerk.

(Advertentie)
(Advertentie)