Boek over gestrande en vergane schepen bij Vlieland

In zijn passie om de geschiedenis van Vlieland vast te leggen, is er een nieuw boek van Jan Houter verschenen. In dit boek duikt hij in de geschiedenis van KNRM-station Vlieland. Bovendien heeft hij van de afgelopen 400 jaar uitgezocht welke schepen allemaal zijn gestrand of vergaan bij het eiland. Het boek begint met Caspar de Robles die yn 1572 aan Alva meldt dat tijdens een zware storm tien zogenaamde 'geuzenschepen' op het strand van Vlie - zoals het eiland Vlieland toen heette - zijn gestrand.

Het verhaal van de Lutine ontbreekt uiteraard niet. Dat schip verging in 1799 tussen Terschelling en Vlieland met een grote lading goud aan boord. Een deel daarvan is nooit teruggevonden. Ook de West Aleta verdween daar in de golven. Dat was in 1920. Het schip had een grote lading drank aan boord. De eilanders hebben op feesten en partijen nog een poos genoten van de aangespoelde drank.

Jan Houter verrichtte op de kop af 25 jaar onderzoek om alle feiten boven water te krijgen. Toen hij dacht dat hij klaar was, het boek lag al bij de drukken, verging op 23 april het Poolse jacht Dunlin bij de Vlierhors, waarbij één persoon om het leven kwam. De pers werd onmiddellijk stilgezet, zodat ook dit verhaal een plek kon krijgen in het nieuwste boek van Jan Houter.