Elske en Marten winne SjONG 2017 mei 'Yn waar en wyn'

04 jun 2017 - 09:06

Elske (16) en Marten (18) Algra hebben zaterdagavond Frysk songfestival SjONG van Cedin gewonnen. Het Jubbegaster duo deed dat met het nummer 'Yn waar en wyn', de mooi tweestemmig gezongen Friese bewerking van 'Calm after the storm' van The Common Linnets. Elske is een leerlinge van het Bornego College in Heerenveen, haar broer Marten studeert op de Hanzehogeschool in Groningen. De vakjury, die bestond uit Piter Wilkens, Elske de Wall en Tet Rozendal, vond hun de beste van de negen finalisten. Zij wonnen tevens de prijs voor de beste Friese songtekst.

Nynke Gijsen (15) en band van het Bogerman College in Sneek wonnen de tweede prijs met 'Myn nije thús'. Rixt Rypma (17) van De Friese Poort in Sneek won de derde prijs met 'Myn dream fan ea'. De finale was deze keer in poppodium Neushoorn in Leeuwarden.

Winnaar YouTube-prijs

It zangduo Syta & Marije (Syta van der Pas en Marije Dijkstra) uit Feanwâlden ging naar huis met de SjONG YouTube-prijs. Hun videoclip ‘Mei ik dan by dy’ van SjONG 2015 werd meer dan 5000 keer bekeken op YouTube. Dat aantal views was voldoende om beslag te leggen op de YouTube-prijs.

SjONG is het Friestalige songfestival voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar, georganiseerd door Cedin. Het vond voor de achtste keer plaats in 2017. Deelnemers schrijven een Friese tekst op een bestaand nummer. Daarmee doen zij audiotoe met eigen begeleiding of op karaokeband. De beste deelnemers gaan door naar de finale. Deelnemers mogen ook een Friese songtekst inzenden zonder auditie te doen. Dan doen ze alleen mee voor de tekstprijs. Doel van SjONG is om jongeren te enthousiasmeren voor het schrijven en zingen van Friestalige nummers.

Trefwoorden: 
Sjong songfestival
(Advertentie)
(Advertentie)