"Wij krijgen lange zomeravonden met buitenzitweer"

02 jun 2017 - 12:34
Simmer - Foto: Omrop Fryslân

Het wordt buitenzitweer deze zomer. Althans dat verwacht weerman Piet Paulusma in zijn jaarlijkse zomervoorspelling. Juni zal volgens Piet eerst wel wat een wisselend weerbeeld laten zien, met zo nu en dan ook koel weer. Maar er is ook kans op warme dagen. De gemiddelde temperatuur voor juni zal normaal of net wat aan de hoge kant zijn. Juli en augustus worden volgens Piet warm, en de weerman verwacht ook een aantal stranddagen in deze maanden. "Ik verwacht deze zomer een flink aantal lange, warme buitenzitavonden met warme nachten. In elk geval één of twee warmtegolven zitten er wel in."

Naast deze mooie dagen verwacht Piet ook dat er zware buien met overlast over ons heen komen. Hiermee bedoelt hij buien met hagel, windstoten en wateroverlast.

De zomervoorspelling is tot stand gekomen door naar het stromingspatroon van de afgelopen anderhalf jaar te kijken. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de opwarming van de aarde en de ervaringen daarmee. Als extra bonus zegt Piet Paulusma dat hij ook nog gebruikt maakt van "eigen ervaring en gevoel."


(Advertentie)
(Advertentie)